Leserinnlegg om nytt kommunehus I Klepp

Kommunehuset blir et kulturhus for alle

Det etableres nå en protest mot at Klepp kommune skal bygge en ny kirke i Kleppekrossen. Jeg kan til dels forstå reaksjonene, og jeg var selv skeptisk i utgangspunktet, men gjennom politiske prosesser, ser jeg nå at dette prosjektet kan bli bra. At kommunen har jobbet med prosjektet kommunehus/kirke, burde ikke komme som en overraskelse på folk i vår kommune.

Det skrives at «våren 2021 har det blitt vedtatt innad i kommunestyret at Klepp har funnet en tomt, og at det der skal bygges et felles kommunehus - med kirke.» Det er feil, for dette er blitt behandlet over flere år. Det skal ikke bygges et kommunehus med kirke, men det er snakk om renovering av rådhuset OG bygging av ny kirke (ikke med kirke). Kommunehuset vil óg inneholde en separat livssynsnøytral seremonisal.

Ved renoveringen skal rådhuset få en ny funksjon, mer som et kulturhus som også skal romme ungdomslokaler og Frivilligsentral i tillegg til dagens funksjoner. Dagens rådhus er fra 1973 og trenger omfattende rehabilitering.

I trossamfunnsloven § 14 er det gitt bestemmelser om vilkår for når det skal oppføres ny kirke. Ansvaret for byggearbeidet ligger til det kirkelige fellesrådet, dersom ikke fellesrådet og kommunen blir enig om at kommunen skal ha ansvaret. Det innebærer at kommunen er pålagt av staten å ha et kirkebygg ut fra hvor mange av innbyggerne som er medlemmer av kirken. Den nåværende kirken i Kleppe sokn er 175 år og både for liten til kirkens aktiviteter og tilfredsstiller heller ikke fasilitetene som kreves, blant annet universell utforming.

Klepp kykjelege fellesråd var for flere år siden kommet ganske langt i sine planer om en ny kirke i nærheten av den gamle kirken. Et nytt separat kirkebygg hadde blitt et svært kostbart prosjekt for kommunen.

Siden rådhuset trengte rehabilitering og at vi over lengre tid hadde arbeidet med sentrumsutvikling, ble det fra politisk side tatt initiativ overfor fellesrådet om ikke den nye kirken kunne tenkes plassert i sentrum. Dette var selvsagt også økonomisk gunstig for kommunen som i stor grad skal finansiere dette. Kirken har behov for en vigslet kirkesal, men de aller fleste lokalene til annen virksomhet kan foregå i rom/lokaler som også kan benyttes av andre. Dermed var det helt klart et sambrukselement i dette som ville gi en gevinst for begge parter, og sparer kommunen for penger og areal.

Hele prosjektet har en kostnadsramme på kr 420 millioner pluss prisstigning. Mer enn kr 340 millioner av dette skal brukast på kommunehuset. Kirkedelen er ikke fullfinansiert av kommunen. Prosjektet blir finansiert av frigjorte midler som følge av at store lån er nedbetalte. Og, det som er viktig å påpeke; at investeringen ikke vil medføre redusert pengebruk innenfor kommunen sine tjenesteområder, som for eksempel helse og velferd.

Jeg forstår at noen reagerer på at sammenblandingen mellom kommunal virksomhet/politikk og religion, men dette skal som nevnt være to separate bygg, der det ikke skal være nødvendig å gå gjennom kirkedelen for å komme til de kommunale aktivitetene. Målet med å samle dette er å forsøke å samle mest mulig folk i sentrum av Kleppekrossen og at det skapes gjensidig respekt uavhengig av hvilken tro den enkelte har. Vi var for to år siden i Stjørdal og så på et tilsvarende prosjekt med et flott kulturhus med kirke inkludert. Der hadde det også vært skepsis i forkant av den beslutningen, men erfaringene i ettertid var positive hos aktørene som var i det bygget.

Derfor håper jeg også at byggene som nå skal føres opp i Kleppekrossen også skal bidra til de som skal på Axis, de som skal i kirken, de som skal på biblioteket, de som skal på jobb og de som skal i et møte vil trives og ikke se det som et hinder hvis en møter på andre personer. Dermed skal prosjektet tilfredsstille visjonen vår «Med blikk for alle»

Nå er vi kommet så langt at juryarbeidet er påbegynt, og innen utgangen av oktober skal vinnerutkastet av de 4 innleverte presenteres. Så blir det spennende om dette ligger innenfor de rammene som er vedtatt for hele prosjektet.

Sigmund Rolfsen

Ordfører Klepp kommune