Innlegg på årsmøte i Rogaland Ap

Les Geir Morten Øvestad sitt innlegg på årsmøte i Rogaland Ap

Arbeiderpartiet ble tuftet på et ønske om ett rettferdig arbeidsliv. En vesentlig del av dette var å avskaffe løsarbeidersamfunnet og gi folk fast arbeid. 

Innen flere yrker, men spesielt innenfor landbruket brukes sesongarbeidere. Sesongarbeidere er i stor utstrekning utenlandske arbeidere som kommer til landet uten å kjenne til norske plikter og rettigheter i norsk arbeidsliv. I tillegg kommer de gjerne fra land og kulturer der lov og rettferdighet ikke har de beste kårene for arbeidsfolk. Som om dette ikke var nok er det også en betydelig språkbarriere som de fleste sliter med. 

Dette vet dessverre useriøse norske arbeidsgivere å utnytte. Innleide arbeidere er særskilt sårbare da de ofte er innkvartert på arbeidsstedet. De jobber langt utover de rammer som arbeidsmiljøloven setter og betales ofte langt under det den allmenngjorte tariffavtalen sier. Skulle du være så uheldig å være kvinne kan du legge seksuell trakassering til listen av problemer.

I tillegg til at vi ikke skal tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv, er dette med å undergrave det norske arbeidslivet. Koronaepidemien har vist at selv med rekordmange arbeidsledige får vi likevel ikke brukt nordmenn som sesongarbeidere. Skal vi lykkes med å få flere til å velge yrkesfag må vi sørge for at det er arbeidsvilkår å leve av. Det betyr at vi må skjerpe kontrollen og avdekke de useriøse arbeidsgiverne for at de seriøse skal kunne konkurrere. 

Den sittende regjeringen har en plan for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Den er et godt utgangspunkt, men den tar i alt for liten grad høyde for sesongarbeidere. Vi må gi sesongarbeidere informasjon, vern og støtte til rettshjelp i arbeidskonflikter. På samme måte som arbeidslivskriminalitet er blitt mer sofistikert, så må offentlighetens respons bli mer sofistikert og slagkraftig. Kan vi lykkes med dette så kan vi ta tilbake mer av verdigheten i norsk arbeidsliv.