Heltid skal være en mulighet for alle

Av Ragnhild Rørstad, nestleder og kvinnepolitisk ansvarlig Klepp Ap.

Ragnhild Rørstad

Heltidskultur. En selvfølge for noen. En livsviktig kamp for andre.

Heltidskultur handler om muligheten for at arbeidstakere kan jobbe i hele, faste stillinger. For mange er dette heldigvis en selvfølge. Vi sier heldigvis fordi det betyr at man som arbeidstaker har en mer forutsigbar hverdag. En forutsigbarhet fordi en vet at en har ei lønn å leve av, hver eneste måned.   

For det er det retten til hele, faste stillinger først og fremst handler om. Muligheten til å ha ei lønn å leve av. Muligheten til forutsigbarhet og økonomisk frihet. For mange er det dessverre ikke slik.

For mange består arbeidshverdagen av en liten deltidsstilling som man må fylle på med ekstravakter for å få økonomien til å gå rundt. For mange betyr dette at man må være konstant tilgjengelig i tilfelle den ekstravakten skulle dukke opp. Den ekstravakten som gjør at man har en levelig lønn neste måned også. Og er du så uheldig at du må takke nei til vakten, da kan det gjerne være en stund til neste gang. Sånn skal ikke arbeidstakere ha det.

En heltidskultur er bra for arbeidstakerne. Hele, faste stillinger skaper forutsigbarhet for den enkelte. Det gir den enkelte mulighet til å få lån i banken. Det gir mulighet til å kunne forsørge seg selv.

Men heltidskultur er også bra for arbeidsplassen. Heltidskultur bidrar til å sikre gode tjenester. En sterk heltidskultur har vist positiv effekt på sykefraværet, det bidrar til å skaffe den kompetansen vi trenger for å levere gode tjenester, og det sikrer at vi rekrutterer og beholder god arbeidskraft.

Deltidsarbeid som snarere er hovedregelen enn unntaket, finner vi i flere bransjer. Ikke minst i offentlig sektor. Som arbeidsgiver for flere tusen arbeidstakere i offentlig sektor, må vi som politikere anerkjenne at det må jobbes tydeligere med heltidskultur. Her må vi gå foran som et godt eksempel, og vi må gjøre ord til handling. Både lokalt og nasjonalt.  

For Arbeiderpartiet er det en selvfølge at heltid skal være hovedregelen.  Derfor vil vi fremme retten til heltid i arbeidsmiljøloven. Vi gir arbeidsgiver ansvaret for å bevise hvorfor det ikke er grunnlag for å benytte heltidsstillinger – slik at dette ikke er en kamp den enkelte må stå i alene. Vi mener det må opprettes en statlig pott som skal bidra til å styrke heltidskulturen, og ikke minst vil vi gi 3,5 milliarder mer til kommunene slik at de har rom til å øke grunnbemanningen og flere heltidsjobber.

Alle skal ha ei lønn å leve av. Nå er det vanlige folks tur.