Et bygg for alle?

Leserinnlegg i jærbladet 18.3.22

Et bygg for alle? Tidligere i år kom det frem at prosjektet med nytt kommunehus og kirke vil bli minst 80 millioner dyrere enn antatt. Formannskapet i Klepp ba derfor administrasjonen om å se på kostnadsreduserende tiltak.

Kommunedirektøren orienterte den 7. mars hvilke kostnadsreduserende tiltak som har blitt gjort, hvor det blant annet blir foreslått å kutte den nye storsalen.

I leserinnlegg fra kultursjefen i Klepp 2. februar blir det satt søkelys på hvor mye kultur et slikt prosjekt vil skape i Klepp kommune.Med det nye forslaget fra administrasjonen, vil det være betydelig mindre innslag av kulturdelen. I realiteten vil dette ikke tilføre mer kultur til kommunehuset enn det som allerede finnes i dag. Det eneste nye kulturelle tilskuddet til kommunehuset ville vært kirken. Noe som for en økende andel innbyggere i Klepp ikke er et aktuelt tilbud. 

Etablering av Storsalen var et «bærende element» i ombyggingen av rådhuset. Hvis denne forsvinner så vil det være et stort tap for hele kulturlivet i Klepp.Storsalen har over mange år vært et etterlengtet behov i Klepp. Det var også et slikt tilbud som gjorde at man gjerne kunne gå med på ideen om at ny kirke skal bygges, på tross av at det er en svært kostbar investering. En slik storsal vil være et rom for alle, et rom som kan brukes til kultur uavhengig av religion eller annen tilhørighet. 

I hele dette prosjektet har kirkedelen vært det som har skapt mest debatt. Noen ser ikke behovet for enda en kirke, andre mener at når vi må ta harde økonomiske prioriteringer må vi prioritere tiltak som er mest mulig for alle av Klepps innbyggere. Kirken er og vil være viktig for mange. Men det kan være liten tvil om at det er kommunehuset og den kulturelle delen som vil være definisjonen i ‘Et bygg for alle'.

I tillegg til å redusere storsal, blir det også foreslått å redusere 40 kontorplasser, bibliotekhage, ungdomstorg og bakhage. Hvis vi reduserer kontorplasser så må vel det bety at 40 plasser må finnes/bygges/leies et annet sted? Det vil jo være en ikke ubetydelig merutgift som også må legges inn i regnestykket.I tillegg til disse opplysningene er det også store spørsmål knyttet til material kostnader, som er varslet økt med 20% ifra april i år.

Summen som har blitt lagt fram av administrasjonen er et estimat på et prosjekt som ikke engang har sett sitt første spadetak, i et marked som er svært ustabilt på grunn av situasjonen i Ukraina.

Klepp kommune og representanter fra de ulike politiske partiene har vært krystallklare på at hvis en fjerner bygg eller detaljer ved konseptet, så må det anses som å starte på nytt uten et konsept. I dette tilfellet har man tatt bort det vi anser som en sentral del av bygget uten at det skal ha noe betydning for konseptet. Resultatet blir da at man må velge å ta bort noe av det mest samlende med hele prosjektet, eller man kan gjennomføre prosjektet som opprinnelig planlagt.

Konsekvensen ved det siste blir at alt som Klepps innbyggere har etterspurt i flere år, som for eksempel folkehelsehall, aktivitetspark, flerbrukshall på Klepp stasjon, svømmehall på Orstad og mye mer ikke blir mulig på flere år.

Da bør vi kanskje rykke tilbake til start likevel?

Thomas Sørnes, Medlemsansvarlig Klepp AP. Ragnhild Rørstad Styreleder Klepp AP. Tommy Møller Idsal, nestleder Klepp AP. Maria Tjaum, Vara Klepp AP. Einar Erga, kommunestyrerepresentant Klepp AP, Geir Morten Øvestad, Kommunestyrerepresentant Klepp AP. Kolbjørn Sandve, Kommunestyrerepresentant Klepp SV. Mari Vorset, første vara Samfunn og kultur Klepp SV. Aina Larsen Kommunestyrerepresentant, Folkets parti FNB.