Behovet for ny kirke

Leserinnlegg av Geir Morten Øvestad og Einar Erga

.
.

Den siste tiden har det gått en debatt om det nye kirkebygget som er planlagt sammen med nytt rådhus i Klepp kommune. I kommunestyret mandag 8.11 blir det lagt fram et innbyggerforslag om å stoppe bygging av ny kirke på nåværende tidspunkt.

En del av argumentasjonen som har vært brukt i forhold til bygging av kirke er at dette er et lovkrav. Da kan det være greit å se litt nærmere på hva kommunen er forpliktet til og hva som er en politisk prioritering. Kort og godt, må en bygge kirke eller velger en å bygge kirke.

Kirkeordning for Den norske kirke som er forskrift til Lov om tros- og livssynssamfunn setter kriterier til når en skal bygge ny kirke i §23 første ledd:

«Ny kirke skal bygges når en kirke er tilintetgjort eller på grunn av vesentlige mangler er ubrukbar og ikke kan utbedres, når den under vanlige gudstjenester ikke gir tilstrekkelig plass for de kirkebesøkende og ikke hensiktsmessig kan utvides, eller når det dannes et nytt sokn der det fra før ikke er kirke.»

Siden Klepp hverken har mistet kirken eller skal lage nytt sogn er det bare kravet om at det ikke er tilstrekkelig plass på gudstjenestene som vil gjøre at det blir et absolutt krav om å bygge kirke.

Så hvordan står det til med besøkene i Kleppe kirke? Den Norske Kirke fører god statistikk over sin egen virksomhet. I denne statistikken kan en se at det i perioden 2008 til 2018 var i gjennomsnitt mellom 139 og 211 kirkegjengere per gudstjeneste. Kleppe kirke har plass til 260 besøkende. Disse tallene viser også at det blir stadig færre som går på gudstjeneste. Gjennomsnittet i 2018 var 152. Totalt antall som går til gudstjeneste har gått ned nesten 20% siden 2014.

Vår vurdering er derfor at Kleppe Kirke håndterer gudstjenestene i dag og at det derfor ikke er et absolutt lovkrav om at ny kirke må bygges på dette tidspunktet. Kommunen har likevel et krav om å sørge for driften av kirken men dette må sees i sammenheng med alle det andre kravene kommunen har til sin drift.

En kirke bygges heller ikke bare med tanke på situasjonen akkurat nå. Vi må prøve å se for oss hvordan behovet blir framover. Dersom det blir større behov for noe må vi som kommune prøve å ligge framfor å sørge for at ting er på plass før det er for sent. Dessverre så viser den samme statistikken som før at behovet ser ut til å være fallende. For alle kirkelige handlinger er det nedgang, med unntak av gravferder. Dette er den samme fortellingen vi finner hos SSB som viser at oppsluttning og bruk av den Norske Kirke er fallende i Norge generelt. Det mest dramatiske fallet finner vi i dåpshandlinger som har gått ned med over 50%. Det at stadig færre kommer til tyder også på at en på sikt vil få enda færre medlemmer i kirken og lavere behov for kirkebygg. I Klepp er det også per i dag svært høy deltagelse i Den Norske Kirke. 84% av innbyggerne er medlem. Tilsvarende tall for våre naboer er ca 65%. Gitt at folk flytte mye mer nå enn de gjorde før så er det også grunn til å tro at det kommer til å være lavere andel av innbyggerne som vil tilhøre den Norske kirke etter hvert som årene går.

I kommunen vurderer en hele tiden behovene for tjenester. Det er ikke lenge siden vi vurderte barnehageplanen og konkluderte med at vi hadde behov for færre plasser. Hvis vi i et møte ble fortalt at antallet elever i skolen har gått ned med 20% siste ti år og det blir født 50% færre unger enn i 2008 så hadde vi også gjort endringer for skolene våre. Vi er rimelig overbevist om at vi også hadde revurdert behovet for å bygge de nye skolene vi har planlagt.

En kirke er ikke som andre bygg. Når den først er bygget står den i svært lang tid. Det er siden andre verdenskrig revet 5 kirker totalt i Norge. Det vil si at dersom vi bygger kirke vil Klepp sentrum være dominert av dette bygget for praktiske formål i all tid framover. Spørsmålet er om et kirkebygg vil oppfattes som et samlende symbol på den generasjonen som vokser opp nå.

I Arbeiderpartiet er kommunestyrerepresentanter i saker som omhandler livssyn fristilt til å stemme og mene etter egen overbevisning. Vi tror at kommunedirektøren sitt forslag om å utsette kirken i ett år er en god ide. Vi tror også at vi bør ta det et skritt lenger og revurdere bygging av kirke. Det behovet som er og kommer lar seg løse med eksisterende bygg.